Purentalihasten hieronta

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) on yhteisnimitys purentalihasten, leukanivelten, hampaiston ja niihin läheisesti liittyvien lihasten kiputiloille ja toimintahäiriöille. Purentahäiriöt ovat hyvin yleisiä ja niistä kärsivillä on usein myös niskakipuja ja päänsärkyä.

Purentaelimistön toimintahäiriöiden oireet ovat moninaisia ja niitä voi esiintyä niskan, kaulan ja koko pään alueella. Yleisiä oireita ovat mm. pala kurkussa, nielemiskipu, päänsärky, päänahan arkuus, niskan jäykkyys, korva lukossa, painetta, surinaa, suhinaa tms korvassa, rajoittunut suun liike, suun lihasten arkuus, hampaiden arkuus, epämukava tunne pureskeltaessa tai muuten epämiellytävä tunne pään alueella. Oireita voi olla myös silmissä esim. valonarkuutena tai kipuna silmän takana.

Oireiden taustalla voi olla

-vammoja (leukaan kohdistunut trauma, hampaanpoisto, niskan retkahdus, toistuva   ylikuormitus hampaiden yhteen puremisen seurauksena)

-anatomisia/purentavirheitä

-bruksismia (yö tai päiväaikaista hampaiden yhteenpuremista)

-patofysiologisia tekijöitä (nivelreuma, selkärankareuma, psoriasis ja nivelten yliliikkuvuus voivat aiheuttaa muutosta leukanivelissä)

-psykososiaalisia tekijöitä (stressi on merkittävä oireiden aiheuttaja)

-rentouden puute esim. kasvomaskia käytettäessä

Oireita voidaan helpottaa purentalihasten hieronnalla. Hieronta vähentää lihasjännitystä ja lisää aineenvaihduntaa. Purentavirheissä ja bruksismissa on syytä kääntyä myös hammaslääkärin puoleen. Yksilöllisesti suunniteltu hammaskisko suojaa hampaita ja estää hampaiden yhteenpuremisen, jolloin myös lihakset rentoutuvat. Hieronta täydentää hyvin hammaskiskohoitoa.

Purentalihasten hieronnalla voidaan rentouttaa purentalihaksia ja helpottaa kipuja. Pään ja suun alueen lihasten käsittely vapauttaa myös äänentuottoa sekä hengitystä. Hieronnasta jää kokonaisvaltaisesti rentoutunut olo.

Käytännössä hieronnassa käsitellään purentalihakset sekä ulkoisesti kasvojen päältä että suun sisäpuolelta. Lisäksi käsitellään hartioiden yläosaa, niska, kaula, kallonpohja, suunpohja, pää ja kasvojen alue.

Purentalihasten hieronta tehdään aina pehmeästi ja pienin liikkein. Pahimmat kireydet löytyvät puremalihaksista usein juuri suusta, joka on muutenkin herkkä alue. Hierontaan tuloa ei tarvitse pelätä, hoito toteutetaan aina yksilöllisesti kunkin asiakkaan kivunsieto ja toiveet huomioiden. Suun sisältä lihakset käsitellään hanskat kädessä ja hieroja käyttää kasvomaskia.